Anyagleadási segédlet

Nyomdánk digitális eredetiként PDF fájlt kér. A PDF fájl elkészítéséhez az alábbi paramtéreket kérjük beállítani, illetve betartani:

 • A PDF fájl PDF/X-1a formátumú legyen. Ez a PDF-verzió a grafikai iparágnak készített szabvány.
 • A PDF kompozit legyen, ne szeparált.
 • A használt betűtípusokat, azaz fontokat a zárt állományban rögzíteni kell (embed all fonts). A körvonallá alakított fontok használatát lehetőleg kerüljék. Ennek oka, hogy a görbévé konvertált betűk rengeteg apró görbeszakaszból állnak, mely a feldolgozásukat nehezíti és a nyomtatott betűkép, főleg nagyobb fokozatoknál kevésbé esztétikus, nehezebben olvasható.
 • Kérjük, hogy ne ágyazzanak a fájlba ICC színprofilt, és csak CMYK színtérben dolgozzanak. Az RGB képek és objektumok használatát kerüljék. Bár a PDF/X-1a formátum minden RGB képet átkonvertál CMYK színtérbe, a konvertálás eredménye előre nehezen tervezhető és egyes esetekben nem a kívánt színeket kapja vissza a tervező.
 • Direkt színek esetén kérjük, hogy lehetőleg jól beazonosítható, a Pantone színatlaszban szereplő számokkal meghatározott színeket használjanak. Más színatlasz használata esetén (HKS, RAL stb.) leadás előtt egyeztessenek a nyomdával. A digitalis eredeti csak azokat a színeket tartalmazza, amelyeket ténylegesen nyomtatásban látni szeretnének, minden egyéb direkt színt konvertáljanak műveleti, azaz CMYK színekké.
 • A fekete szöveg felülnyomását állítsák be minden szükséges helyen. A négyszínes fekete használatát kerüljék. Nagy kiterjedésű, csak fekete színt tartalmazó felületek alá érdemes 30-40% ciánt is berakni, ez által a fekete szín mélyebb tónusú lesz.
 • Lehetőség szerint ne PostScript fájlból konvertált PDF-et készítsenek, hanem olyan programot használjanak, mely közvetlenül képes a PDF előállítására. Tördelő szoftver (pl. Adobe InDesign) vagy grafikus programok (pl. Adobe Illustrator) használata javasolt. CorelDRAW esetén az X6 verzió alattiakat lehetőleg ne használják, mert azok színkezelése kifogásolható. Képfeldolgozó programok használatát (pl. Adobe PhotoShop) a PDF előállításakor lehetőleg kerüljék. Amennyiben az Adobe programok magyar nyelvű változatát használják, az alapbeállítás megfelelő a PDF előállítására, de angol nyelvű változatnál a színbeállítás az amerikai szabvány szerinti alapértelmezésben van, amit le kell cserélni az Európában használatos beállításokra.
 • Amennyiben mégis Acrobat Distiller használata szükséges a fájl előállításához, a PDF/X-1a opciót kérjük beállítani.
 • A vágott/végleges méreten túlnyúló képeket/grafikákat tartalmazó oldalaknál 3 mm kifutót kérünk. Az oldalakat egyenként kérjük, az egymásra átfutó grafikai elemeket tartalmazó oldalpárok esetén is, lehetőleg egy fájlba összefűzve. Az oldalaknak tartalmazniuk kell az összes szükséges méretet (Trim Box, Art Box, Media Box, Bleed Box).
 • A PDF készítésekor ne rakjanak színellenőrző skálát az oldalra, mert azt a nyomda nem tudja használni, amennyiben túl közel kerül a grafikai elemekhez, feldolgozási problémát is jelenthet. Az információs sorokat és a vágójeleket 5 mm távolságra helyezzék el a vágott mérettől. A nyomdának egyedül a vágójelekre van szükségük, mely a végső méretet jelzi, vágójelet (Crop Mark) minden esetben helyezzenek el az oldalakon, mely legalább 3 mm távolságra legyen a végleges vágott mérettől.
 • A színes képek felbontását lehetőleg 300 dpi-re állítsák be. Fekete-fehér képeknél 800 dpi-re. Alacsonyabb felbontás minőségromláshoz vezet, melyért a nyomda nem tud garanciát vállalni.
 • A PDF készítésekor nyugodtan használható a JPEG-tömörítés, de a minőséget állítsák magasra. A veszteségmentes módok jelentősen megnövelik a fájlméretet és minőségi különbség csak akkor látható a nyomaton, ha a tömörítést a JPEG esetén magasra állították. A programok alapbeállításai általában megfelelő eredményt adnak.
 • Az oldalak és képek feldolgozásánál kérjük vegyék figyelembe, hogy a Timba Ajándék és Reklámgyár az ISO szabványoknak megfelelően dolgozik. Amennyiben olyan helyről kapott anyagot küldenek nyomtatásra, ahol nem az ISO szabvány szerinti színprofilt használtak a digitalis eredeti elkészítésekor a képernyőn látható színek némileg eltérhetnek a nyomatétól.
 • Amennyiben a nyomtatáshoz saját proofot biztosítanak, kérjük, hogy a proofra rakják fel a Media Wedge v3 színeellenőrző mezőket tartalmazó ábrát. Csak olyan proofot tudunk színellenőrzésre elfogadni, melyen az említett ábra alapján le tudjuk mérni, hogy az adott proof az ISO szabványnak megfelelő. Nem megfelelő proofot nem tudunk érvényesíteni a gyártásban, de szükség esetén ezt tudjuk biztosítani a nyomtatáshoz. Digitális nyomatot csak akkor tudunk proofként elfogadni, ha a proofon színellenőrző mezők vagy valamilyen színellenőrző csík van, mely alapján a digitális nyomat ISO-megfelelősége méréssel ellenőrizhető. Ellenőrizhetetlen digitális nyomat esetén nem garantálható, hogy a nyomat és a digitalis nyomat között megfelelő színegyezőség érhető el.

Tartalmi hibákért felelősséget nem vállalunk!

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel